miercuri, 10 iunie 2009

Legenda Marii Piramide Tesite


Carl Gustav Jung spunea in prologul autobiografiei sale: ".... Viata am asemuit-o intotdeauna unei plante care traieste din rizomul ei. Viata sa propriu-zisa nu e vizibila; ea isi are salasaul in rizom. Ceea ce devine vizibil deasupra pamantului dureaza doar o vara. Apoi se ofileste - o aparitie efemera.Daca ne gandim la devenirea si disparitia infinita a vietii si culturilor, ni se contureaza impresia unei desertaciuni absolute; dar eu n-am pierdut niciodata sentimentul perenitatii vietii sub eterna schimbare. Ceea ce se vede este floarea, ea este cea care dispare.Rizomul dainuie." (citat din C.G.Jung, Amintiri, vise, reflectii, editia a II a, Editura Humanitas, Bucuresti, 2001, pagina 19.)
Rizomul dainuie ....floarea este efemera..
Asadar sa nu credeti ca "Marea Piramida Tesita" a exista candva, o singura data in istoria omenirii. A, nu!
Ea reapare periodic, in fiecare mileniu, de fiecare data cu haine noi si forte proaspete. Ii plac metamorfozele, oricum nu ii altereaza fondul. Cred ca prima data a aparut atunci cand primii oameni s-au strans intr-o pestera; inca de atunci s-a infiltrat incet, incet in genotipul rasei umane. S-a impletit strans in societatile umane primitive si a inflorit odata cu ele! Nu a murit niciodata, a stat doar in conservare, asteptand urmatorul moment prielnic.
I-au placut la nebunie marile imperii, tiranii si razboaiele, insa cel mai bine se simte in institutiile care il propovaduiesc pe Dumnezeu. A fost demascata de Iisus Hristos in templul din Ierusalim si ... l-a ucis, fara sa sie ca acesta era Planul lui Dumnezeu!
A profitat de ocazie si s-a instalat la Vatican creend o varianta sangeroasa(Inchizitie,cruciadele,cucerirea Americilor etc),ahtiata dupa putere lumeasca si birocratica a Marii Piramide Tesite.
Va propun in imagine varianta perena, esenta, acestei piramide. Enjoy!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire

BlogRank